62 fågelarter på ett år

62 fågelarter låter kanske inte mycket. Men med tanke på att jag varit mammaledig med en liten vild gosse så är jag väldigt nöjd med utfallet. Av dessa har 43 arter fotats i eller från vår trädgård. Jag trodde aldrig att det fanns så många olika fågelarter i en enda trädgård. Men nu vet jag!

Den 62:a fågelarten, storskrake, fotades redan den 27 januari men jag har varit sjuk en längre period så jag har inte hunnit lägga ut bilden förrän nu.

storskrake

Fotad från trädgården den 27 januari 2013

Trendiga jag ;)

I början av varje år brukar alla tidningar rapportera om det stundande årets trender. Även dagstidningen SLA bjöd på ett par sidor blandad kompott inför 2013. En bildtext fastnade jag för: ”I år är det helrätt att vara nörd. Varför inte föra bok över trädgårdens alla fåglar till exempel?”
Tack, SLA! Första gången i mitt liv jag är ”trendig”. HAHAAA! :D

42 olika fåglar har jag sett i trädgården hittills under det senaste året. Det senaste tillskottet är en steglits.

Fotad genom köksfönstret den 10 januari 2013

En efterlängtad mes på självaste julafton

På mellanstadiet fick vi var sina små fågelböcker inför en utflykt till Hornborgasjön. Denna lilla fågelbok använder jag fortfarande även om den egentligen är ganska dålig. När man öppnar boken är det ett uppslag som gärna vill komma upp. På ena sidan visas en söt liten fågel med vita, svarta och lite rosafärgade fjärdrar. Som liten ville jag såååå gärna se den söta lilla stjärtmesen och satt ofta och tittade på dess sida i min fågelbok.

Givetvis finns denna längtan efter att få se en stjärtmes fortfarande kvar. Igår, på självaste julafton, dök den äntligen upp! Hann tyvärr inte få någon bild på dem när de var utanför fönstret hos mina svärföräldrar, men även om bilden nedan är tagen på väldigt långt avstånd så går det ju inte ta miste om vilken fågel som gästade oss strax innan tomten :)

Fotad i Barnarp den 24 december 2012

En hård knäck i trädgården!

Förra veckan fick jag syn på en ny fågel vid fågelmatstationen medan jag pratade i telefonen. Försökte få fram kameran under tiden jag snackade, men tyvärr saknar jag det där anlaget som gör att man kan göra två saker samtidigt. Så när jag pratat färdigt hade fågeln flygit sin väg och jag glömt bort vad det var för fågel… En total blackout alltså! Det enda jag kom ihåg var att den var större än en talgoxe och hade ganska distinkta färgfält… Lätt, va!?!

Men idag dök den upp igen och nu hann jag fånga den på bild. Givetvis genom köksfönstret ut i en mulen vinterdag. Men visst ser man ganska tydligt att det är en stenknäck vi har på besök?

Fotade genom köksfönstret den 10 december 2012

Ny nötskrika

Fick en något bättre bild på nötskrikan i går. De kommer till vår ek så gott som varje dag för att hämta nötter. Tyvärr är de väldigt skygga och vågar sig inte förbi när vi är ute.

Fotad genom köksfönstret den 26 oktober 2012

Ytterligare en ny bekantskap

I förrgår dök det upp en kavat liten figur under fågelmatstationen. Gubben rullade förbi med soptunnan och alla fåglar försvann utom en gråbrun liten filur som verkade helt orädd. Trodde först det var en gråsparv men färgen stämde inte riktigt. Det visade sig vara en järnsparv. Har aldrig hört talas om arten innan vilken borde vara konstigt eftersom det finns gott om dem i vårt avlånga land. Dock är de sällsynta gäster vid våra fågelbord så jag hade nog lite flyt…

Tyvärr är bilderna av väldigt dålig kvalitet. Vi var tvugna att flytta fågelmaten några meter för att undvika allt för mycket spillning i sonens sandlåda.

Fotade genom köksfönstret den 15 oktober 2012

Ytterligare en trast

Jag tror jag har börjat få fågelögon! Du vet, man ser fåglar överallt och lägger märke till detaljer. Innan ”50 fåglar” såg man bara småfåglar, kajor, rovfåglar och tranor. Nu ser man helt plötsligt pilfinkar, gråhägrar, brunänder och trädkrypare. Som idag, till exempel, när jag såg en fågel en bit bort på gräsmattan. Visst rörde den sig lite annorlunda än de andra trastarna? Mycket riktigt! Dessutom hade fågeln ett tydligt ljust streck över ögat till skillnad från taltrasten och björktrasten. Jag slängde mig ut för att komma närmare och lyckades fånga den på bild i ett träd innan den flög iväg över åkrarna.

Misstänkt olik de andra trastarna!

Fotograferad i trädgården den 13 oktober 2012

no 55 – Bergfink

I söndags fyllde vi på fågelmatstationen och genast fylldes omgivningen av hungriga småfåglar, en hackspett och några tjuvaktiga skator. Men förutom de vanliga arterna som blåmes, talgoxe, bofink, tita, rödhake, pilfink och grönfink tittade även ett gäng bergfinkar hit. Har aldrig stött på dem innan trots att det ska vara en relativt vanlig art. Tydligen håller den till norrut under sommaren så det kanske är förklaringen.

Fotat utanför köksfönstret den 11 oktober 2012