Ingen koltrast

Inatt laddade jag ned jordbruksverkets app LärKvitter. Den innehåller 20 fågelarter som är mest typiska i det svenska odlingslandskapet. Där tittade jag på en bild av en stare och kom till insikt: många av de ”koltrastar” vi har i trädgården är i själva verket starar! Jag läste på nätet att man lättast skiljer dem åt på att staren har en kort stjärt och att den går på marken medan koltrasten hoppar jämfota.

Jag tittade tillbaka på de bilder jag lagt ut på de jag trodde var koltrastar och kan konstatera att åtminstone två av de tre bildera föreställer faktiskt koltrastar. Men däremot hittade jag en bild jag inte lagt ut på sidan som föreställer en stare. Lite pinsamt, men jag trodde fågeln var en koltrast som tagit sig ett bad… Staren ser ju lite blöt ut :)

Fotad i trädgården den 16 april 2012

Fasanfulla fågelmöten

Medans fågelskådarna for vidare till Jönköping och den svartvingade gladan så avslutade vi morgonen vid reningsdammarna i Tidaholm i hopp om att få se brun kärrhök. Tyvärr gick vi bet på höken men jag hittade i stället ett par andra nya arter. Den första pippin som dök upp var en fasan. Den ville verkligen inte visa upp sin skönhet utan rusade iväg i all hast.

Den andra av de nya arterna jag fångade på bild denna dimmiga dag var en brunand. På plats togs den för en knipa, men när bilderna granskades i hemmets lugna och varma vrå så upptäcktes mitt galna misstag.

Jag hittade ytterligare en pippi på samma bild som brunanden. Kan det vara en svärta måntro? Det fastnade även en sothöna på bilden och de var ju inte alls lika. Kan inte få det till någon annan art än kricka… HJÄLP!!!

Fågelsafari runt Skövde skjutfält

Natten till söndagen gjorde jag något som jag absolut inte trodde så sent som i fredags. Jag steg upp klockan fyra helt frivilligt!! Först var min kropp helt övertygad om att den hade en allt för hög temperatur för att gå upp mitt i natten men efter en dubbelkontroll med febertermometern kunde vara rätt så säkra på att temperaturen höll sig på 36,2 grader. Min förkylning var med andra ord ingen ursäkt för att stanna kvar i den sköna sängen.

Anledningen till detta allt för tidiga uppstigande var att BROLINFOTO# övertalat mig att följa med Skövde Fågelklubb till skutfältet i Skövde och titta på orrspel. Eftersom orre inte fanns med på min lista kunde jag ju till slut inte hålla mig utan var tvungen att hänga på.

Dagens mål blev uppfyllt med råge. Orren är tydligen väldigt skygg av sig och vi fick stanna i bilarna för att inte skrämma dem. Tyvärr höll de till ganska långt ifrån vägen så det var omöjligt att få någon bra bild.

På vägen från orrspelet satt den här pippin i ett träd. En fjällvråk. Brolin, som har en bättre kamerautrustning, fick en bättre bild som ni kan se här.

Nästa fågel längs vägen var en tornfalk. Brolins bild kan ni se här. .

Morgonturen tillsammans med Skövde Fågelklubb avslutades vid Simsjön. Där fick jag låna ett gigantiskt objektiv med ett  av en mycket trevlig man som var med. Tror mig minnas att det var ett fast tele med en brännvidd på 400. Ett objektiv som kanske inte kommer hamna i min fotoväska i det närmaste hur gärna jag än önskade. Tyvärr var ju inte förutsättningarna för att få till en bra bild så goda då vädret bara blev sämre och sämre. Lyckades i alla fall knäppa en ny art: svarthakedopping!

Efter en stunds fotograferande vid Simsjön så pep det plötsligt till i en av fågelskådarnas mobil och så drog gänget vidare till Dumme mosse i Jönköping. En svartvingad glada hade visat sig för andra gången i Sverige. Se bilder på gladan hos PE Svahn. Tyvärr hängde vi inte på det glada fågelskådargänget men tydligen fick de se den i landet sällsynta fågeln. Jättekul för dem!!

Vi såg även några ytterligare arter. Bland dessa kommer jag bara ihåg buskskvättan som Brolin lyckades fotografera.

Fotade kring Skövde skjutfält den 22 april 2012

Fågelarterna i inlägget uppdaterades 2012-04-25

Troligtvis en taltrast

Jag har alltid trott att alla spräckliga trastar som springer runt i vår trädgård är björktrastar. Men idag upptäckte jag att det fanns två väldigt olika trastar. Funderar på om det kan vara en taltrast…

Fotad genom köksfönstret den 13 april 2012

Turturduvorna

Nu har familjen Ringduva hittat tillbaka! Förra året hade de bo i den stora granen utanför köksfönstret men i år verkar de hålla till bland granarna nere i hörnet av trädgården.

Fotade genom köksfönstret den 10 april 2012