Och där råkade vi på råkan!

På vägen till Uddevalla stannade vi till i Åsen utanför Vara för att ge Ludde lite gröt. I träden var ett SAAABLA oväsen! Vi hade parkerat precis bredvid en koloni med häckande råkor. Vilken tur! Fågelart no 46: en riktig ”drive-in”-fågel!

Fotad utanför Vara den 25 maj 2012

No 45

Äntligen! Att det ska vara så svårt att få syn på en gråsparv. Trodde att det var en vanlig fågel, men icke! Såg både hanar och honor idag vid hamnen i Hjo.

Fotad vid Hjo hamn den 20 maj 2012

Ett par svartvita små fjäderfän

Vi satte upp två nya fågelholkar i våras. I båda verkar det som om svartvita flugsnappare huserar. Trevliga fåglar!

Såg en till svart-vit pippi idag. Ett gäng hussvalor flög fram och tillbaka över kohagen på andra sidan vägen. Inte lätta att fånga på bild men jag får göra ett nytt försök en annan dag.

Fotade i trädgården respektive på andra sidan vägen den 18 maj 2012

OUPS!!

Fick höra att det är väldigt vanligt att björktrastarna anfaller om någon stör dem när de har ungar. Lyckades aldrig lista ut var de hade sitt bo förra våren men nu har jag hittat det i en björk. Så klart! Hade de samma bo förra året kan jag inte förstå varför de bara anföll mig. Gubben min måste stört dem minst lika mycket!!
Får se om jag måste ta paraplyet till brevlådan i morgon…

Det är ju inte bara björktrastarna som byggt bo i vår trädgård. Även ringduvorna har hittat tillbaka till sin gran. Eller ja… Sin gran… Det bor en familj flugsnappare i holken ett par meter från duvorna. Tror bestämt vi får flytta lite på holken i höst så det inte uppstår någon grannfajt i granen…

Fotade i trädgården den 16 maj 2012

Vår trogna hyresgäst

Vårat ringduvepar valde till slut att bosätta sig i granen utanför vårt köksfönster liksom förra året. De är himla mysiga när de sitter på var sin gren och kuttrar. Häromdagen var det dock ett riktigt ”duvslag” här hemma. En tredje part kom in och störde ordningen men efter en herrans flaxande och kacklande stack inkräktaren och ordningen var återställd.

Tack vare vårt kära duvpar har jag beslutat mig för att INTE såga ned den hemska granen. Den är jättestor och är ganska ojämn på grund av döda grenar. Men den är väldigt uppskattad av alla fåglar så jag får helt enkelt försöka lära mig att tycka om den.

Fotad genom köksfönstret den 6 maj 2012

En sval invasion i luften

 

Under ett par timmar varje dag det sista har våran trädgård fullkomligt invaderats av galna svalor. Jag har väldigt svårt att uppskatta dem till antal men de är i alla fall fler än 20 individer. De låter väldigt lustigt. Liksom kuttrar mellan kvittrandet.

Fotade på vårt hustak den 7 maj 2012