Ny nötskrika

Fick en något bättre bild på nötskrikan i går. De kommer till vår ek så gott som varje dag för att hämta nötter. Tyvärr är de väldigt skygga och vågar sig inte förbi när vi är ute.

Fotad genom köksfönstret den 26 oktober 2012

Ytterligare en ny bekantskap

I förrgår dök det upp en kavat liten figur under fågelmatstationen. Gubben rullade förbi med soptunnan och alla fåglar försvann utom en gråbrun liten filur som verkade helt orädd. Trodde först det var en gråsparv men färgen stämde inte riktigt. Det visade sig vara en järnsparv. Har aldrig hört talas om arten innan vilken borde vara konstigt eftersom det finns gott om dem i vårt avlånga land. Dock är de sällsynta gäster vid våra fågelbord så jag hade nog lite flyt…

Tyvärr är bilderna av väldigt dålig kvalitet. Vi var tvugna att flytta fågelmaten några meter för att undvika allt för mycket spillning i sonens sandlåda.

Fotade genom köksfönstret den 15 oktober 2012

Ytterligare en trast

Jag tror jag har börjat få fågelögon! Du vet, man ser fåglar överallt och lägger märke till detaljer. Innan ”50 fåglar” såg man bara småfåglar, kajor, rovfåglar och tranor. Nu ser man helt plötsligt pilfinkar, gråhägrar, brunänder och trädkrypare. Som idag, till exempel, när jag såg en fågel en bit bort på gräsmattan. Visst rörde den sig lite annorlunda än de andra trastarna? Mycket riktigt! Dessutom hade fågeln ett tydligt ljust streck över ögat till skillnad från taltrasten och björktrasten. Jag slängde mig ut för att komma närmare och lyckades fånga den på bild i ett träd innan den flög iväg över åkrarna.

Misstänkt olik de andra trastarna!

Fotograferad i trädgården den 13 oktober 2012

no 55 – Bergfink

I söndags fyllde vi på fågelmatstationen och genast fylldes omgivningen av hungriga småfåglar, en hackspett och några tjuvaktiga skator. Men förutom de vanliga arterna som blåmes, talgoxe, bofink, tita, rödhake, pilfink och grönfink tittade även ett gäng bergfinkar hit. Har aldrig stött på dem innan trots att det ska vara en relativt vanlig art. Tydligen håller den till norrut under sommaren så det kanske är förklaringen.

Fotat utanför köksfönstret den 11 oktober 2012

En skrikande nöt med nöt

I går såg jag en nötskrika som hämtade ekollon i vår trädgård. Lyckades dock inte fånga den med kameran förrän idag. Tyvärr är bilden väldigt oskarp men det går ju ändå inte ta miste på vilken pippi det är som tömmer vår ek på nötter.

Bild tagen i vår trädgård den 4 oktober 2012

Dagens tätting no 2

Medan jag satt och spanade på Kungsfågeln dök en till liten tätting upp framför kameralinsen. Dock var det inte den fågel jag sett tidigare i veckan utan en ny art. Efter lite slagningar i böcker och på nätet är jag ganska säker på att det är en gärdsmyg. Rätta mig gärna om jag har fel! Tyvärr är vårat köksfönster i akut behov av putsning så bildkvaliteten är därefter…

Fotad genom köksfönstret den 2 oktober 2012

Ett mycket litet tillskott i artlistan

I veckan har det figurerat två arter utanför köksfönstret som jag är ganska säker på att jag inte sett förut. Den första arten har inte fastnat på bild ännu och jag har inte en blek om vad det kan vara. Möjligtvis var det bofink eller rödhake. Men jag hoppas på något annat…

Den andra arten tycktes först vara en grönfink. Men den rörde sig inte som en sådan. Grönfinkarna brukar hoppa runt på backen och kan vara stilla korta stunder. De här krabaterna skuttade omkring i granen och var aldrig stilla ens för ett litet litet ögonblick… Dessutom tyckte jag mig se att de hade ett gult band på hjässan. Den enda fågel i min fågelbok som har ett gult band på huvudet är den lilla kungsfågeln. Men kan man ta en kungsfågel för en grönfink? Hrm… Det kunde man tydligen. Idag lyckades den lilla krabaten fastna i kameran och då såg jag tydligt mitt gigantiska misstag… En grönfink är 15-17 cm medan en kungsfågel, som är europas minsta fågelart, bara mäter 9 cm.

Bild tagen genom köksfönstret den 4 oktober 2012