Odödlig ros

Även jag som inte är speciellt förtjust i röda blommor måste erkänna att röda rosor är ganska vackra. En för mig ny åsikt! När jag upptäckte att alla rosor i vår rosrabatt var röda så tog jag ett snabbt beslut om att gräva bort buskarna. Men förmodligen får de fortsätta leva. Min mor ska ta några buskar och de hon inte vill ha tänker jag behålla. Men… Vi måste göra en ny rabatt först. Visst är varje enstaka ros vacker men när man ser dem i sitt sammanhang, det vill säga i rabatten, så blir man lite konfundersam…

HJÄLP! Tänker någon… Jag med! Man ser knappt rosorna för allt ogräs och gräs. Dessutom har det slunkit in en katt bland hermelinerna! Vad den rosa rosen gör i den röda rosrabatten har jag ingen aning om. Men vacker är den!

Tillbaka till de röda rosorna: ’Nina Weibull’ heter rosen och är en väldigt vanlig rabattros. Både älskad och hatad. Blommar hos oss från mitten av juli ända till frosten kommer. Och lite till… Den har drabbats av svartfläck tidigare år och tappar då nästan alla sina blad, men fortsätter ändå blomma. De tre vintrar vi bott här har rosorna inte varit övertäckta, jorden inte ens kupad och under vintern 2012/11 så hamnade halva rabatten under en två meter hög med snö och den andra halvan blev överkörd av snöslungan och använd som gångstig halva vintern… Betänk att temperaturen den vintern var väldigt låg… Första våren gödslade jag rosorna och höll undan ogräset hela sommaren. Visserligen var blommningen betydligt rikligare än följande år då de fått klara sig själva bortsett från beskärningen under våren.
Skulle vilja förkunna rosen ODÖDLIG!

Rosorna ovan är fotade en kall och solig morgon den 12 oktober 2010. ’Nina Weibull’ blommar så länge hon kan!

’Nina Weibull’ är faktiskt inte vår enda röda ros. Vi har en till som klättrar nere i ruinen. Har dock inte hittat någon namnlapp på denna. Första året kom där bara upp en liten liten pinne. Andra sommaren kom en lite längre pinne och en liten ensam ros. I år har det kommit ett tjugotal blommor och tre långa grenar! Vad har vi gjort? Ingenting mer än att jag beskurit rosen om våren… Tror även denna ros får vara kvar. Ska se om den mår ännu bättre med ytterligare kärlek. Kan nog bli riktigt fint om man planterar någon ytterligare växt i stället för ogräset…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>