Vi har en VINNARE!

Nu var det länge sedan katternas vikt kontrollerades. Men efter dagens vägning kan jag konstatera att vi har en vinnare: GILBERT! Vi säger grattis till den duktiga grabben som trots ökat foderintag minskat i vikt och har nu nått sin målvikt. Esther har tyvärr gått ned i vikt, vilket inte är önskvärt. Dock inget alarmerande men vi får hålla ett extra öga på henne. För huskatterna går det dock inget vidare. Vi fortsätter att kämpa!

Arvid Startvikt: 7,2 kg
Målvikt: 6,0 kg
Dagsvikt: 7,3 kg
Viktminskning: +1,4%
Thelma Startvikt: 4,9 kg
Målvikt: 4,1 kg
Dagsvikt: 4,9 kg
Viktminskning: +/-0%
Gilbert Startvikt: 4,3 kg
Målvikt: 3,8 kg
Dagsvikt: 3,8 kg
Viktminskning: -11,7%
Esther Startvikt: 2,5 kg
Målvikt: 2,5 kg
Dagsvikt: 2,3 kg
Viktminskning: -8%

Bigcat loser – decemberrapport

Vi har en stark ledare så här långt i vårt kattbantningsprojekt. Dessvärre kanske inte riktigt den katt vi hållit tummarna för… Jag är lite orolig över Gilbert väldigt låga foderintag. Han äter i genomsnitt 30 gram foder per dag. Det känns väldigt lågt jämfört med de 50-65 grammen som är rekommenderat av fodertillverkaren för Gilberts vikt. Det kan vara så att han blir stressad av att äta i köksskåpen. De första veckorna åt han dock normalt så det kan vara något tillfälligt. Inte helt förvånande tappade jag köksvågen i golvet häromdagen så för tillfället har jag ingen möjlighet att väga katternas foder.

Tyvärr har Thelmas vikt gått åt helt fel håll. Vi får nog plocka fram fjädervippan lite oftare…

Arvid Startvikt: 7,2 kg
Målvikt: 6,0 kg
Dagsvikt: 7,0 kg
Viktminskning: -2,8%
Thelma Startvikt: 4,9 kg
Målvikt: 4,1 kg
Dagsvikt: 5,1 kg
Viktminskning: +4,1%
Gilbert Startvikt: 4,3 kg
Målvikt: 3,8 kg
Dagsvikt: 4,1 kg
Viktminskning: 4,7%
Esther Startvikt: 2,5 kg
Målvikt: 2,5 kg
Dagsvikt: 2,5 kg
Viktminskning: 0%

Konsten att medicinera en katt…

Jag har aldrig förstått vad folk pratar om när de påstår att det är stört omöjligt att ge sin katt medicin. Kanske för att vi har med abessinier att göra 😉 Tack och lov så är de flesta mediciner för djur i dag väldigt välsmakande och man behöver inte längre gömma maten i messmör eller skinkost. Idag behöver man inte ens ropa på katten när det är dags för nästa dos. Den kommer springande självmant när du närmar dig medicinskåpet. Ja, så är det här hemma i alla fall. Kanske har du en annan erfarenhet?

Försökte spela in hur det går till när vi ger katterna medicin här hemma. Tyvärr glömde jag att lägga mobilen ned… Huvudrollsinnehavaren är Esther som får Loxicom (typ Metacam) och Gilbert har statistrollen som avundsjuk kisse.

Om någon undrar varför Esther får Loxicom så är det på grund av urinvägsproblem. Antar att det orsakas av stress…

Bigcat Loser

Vi har påbörjat ett litet projekt här hemma: ”Bigcat Loser”. Det är inte lätt att banta EN katt när man har flera katter i familjen. Vi har funderat länge på hur vi ska gå tillväga då Arvid MÅSTE gå ned i vikt. I början av oktober vägde han 7,4 kg. Oroväckande! Sen gör det ju ingenting om Thelma och Gilbert tappar lite hull också. Esther har däremot inget att ta av. Bantningsmat känns som en sista utväg…

Sedan i våras får Esther ett eget foder som hjälper henne att slappna av. Hon har haft väldiga problem med stress men hennes specialmat har gjort att hon kräks mindre, slipper stressrelaterade hudproblem och är allmänt trevligare mot de andra katterna. För att Esther ska få ha sin mat i fred har hon fått äta instängd i ett köksskåp. Det låter kanske lite groteskt men hon har aldrig klagat. Detta gav oss en idé om att ge alla katterna var sitt köksskåp.

Sagt och gjort! Nu har katterna fått var sina köksskåp så vi kan styra exakt hur mycket och vilket foder de får i sig varje dag. Eftersom jag är hemma för det mesta så får de äta när de vill och inledningsvis även hur mycket de vill. Och vi startade med fodermängd enligt tillverkaren. Hittills har ingen på långa vägar ätit upp hela sin dagsranson.

De fyra deltagarna i projektet  är:

ARVID

Startvikt: 7,2 kg
Målvikt: 6,0 kg
Fodermängd: 70 g

THELMA

Startvikt: 4,9 kg
Målvikt: 4,1 kg
Fodermängd: 60 g

GILBERT

Startvikt: 4,3 kg
Målvikt: 3,8 kg
Fodermängd: 60 g

ESTHER

Startvikt: 2,5 kg
Målvikt: 2,5 kg
Fodermängd: Obegränsat i småportioner