Bubblande kisse

bubbelSatt och tittade på gamla bilder och hittade den här på en liten Arvid. Det är ju inte helt ovanligt att katter hoppar frivilligt i badkaret, som Arvid, men det här med bubbelbad hör kanske inte riktigt till katternas vanligaste intressen. Ser ut att kittla gött under tassarna :)

Vi har en VINNARE!

Nu var det länge sedan katternas vikt kontrollerades. Men efter dagens vägning kan jag konstatera att vi har en vinnare: GILBERT! Vi säger grattis till den duktiga grabben som trots ökat foderintag minskat i vikt och har nu nått sin målvikt. Esther har tyvärr gått ned i vikt, vilket inte är önskvärt. Dock inget alarmerande men vi får hålla ett extra öga på henne. För huskatterna går det dock inget vidare. Vi fortsätter att kämpa!

Arvid Startvikt: 7,2 kg
Målvikt: 6,0 kg
Dagsvikt: 7,3 kg
Viktminskning: +1,4%
Thelma Startvikt: 4,9 kg
Målvikt: 4,1 kg
Dagsvikt: 4,9 kg
Viktminskning: +/-0%
Gilbert Startvikt: 4,3 kg
Målvikt: 3,8 kg
Dagsvikt: 3,8 kg
Viktminskning: -11,7%
Esther Startvikt: 2,5 kg
Målvikt: 2,5 kg
Dagsvikt: 2,3 kg
Viktminskning: -8%

Bigcat loser – decemberrapport

Vi har en stark ledare så här långt i vårt kattbantningsprojekt. Dessvärre kanske inte riktigt den katt vi hållit tummarna för… Jag är lite orolig över Gilbert väldigt låga foderintag. Han äter i genomsnitt 30 gram foder per dag. Det känns väldigt lågt jämfört med de 50-65 grammen som är rekommenderat av fodertillverkaren för Gilberts vikt. Det kan vara så att han blir stressad av att äta i köksskåpen. De första veckorna åt han dock normalt så det kan vara något tillfälligt. Inte helt förvånande tappade jag köksvågen i golvet häromdagen så för tillfället har jag ingen möjlighet att väga katternas foder.

Tyvärr har Thelmas vikt gått åt helt fel håll. Vi får nog plocka fram fjädervippan lite oftare…

Arvid Startvikt: 7,2 kg
Målvikt: 6,0 kg
Dagsvikt: 7,0 kg
Viktminskning: -2,8%
Thelma Startvikt: 4,9 kg
Målvikt: 4,1 kg
Dagsvikt: 5,1 kg
Viktminskning: +4,1%
Gilbert Startvikt: 4,3 kg
Målvikt: 3,8 kg
Dagsvikt: 4,1 kg
Viktminskning: 4,7%
Esther Startvikt: 2,5 kg
Målvikt: 2,5 kg
Dagsvikt: 2,5 kg
Viktminskning: 0%

Julpyntat och (nästan) klart!

Nu är huset nästan färdigpyntat! Men julpntning innebär ju inte bara att man plockar fram julsakerna. Man måste ju plocka bort sakerna som upptar hemmet resterande tid av året. Har till exempel hängt upp de gamla julgardinerna men ovanpå de ”vanliga” gardinerna… Kanske lite bakvänt men jag ville få julstämning NU!

Vår lussekatt Thelma hjälper till att bidra med julstämningen här hemma :)

Det går annars väldigt fort att pynta vårt hus. Exempelvis har vi bara tio tomtar i våra ägor. De tar tio minuter att placera ut… Det som tar tid är adventsljusstakarna och stjärnorna. För varje år gör jag nya skarvsladdar för att få ström till ljusen men nästa år har dessa givetvis försvunnit. Funderar på om jag har gjort en skarvsladdslåda någonstans. Det vore typiskt mig. Var sak SKA ha sin plats. Men det kan vara lite svårt att komma ihåg var…

Konsten att medicinera en katt…

Jag har aldrig förstått vad folk pratar om när de påstår att det är stört omöjligt att ge sin katt medicin. Kanske för att vi har med abessinier att göra 😉 Tack och lov så är de flesta mediciner för djur i dag väldigt välsmakande och man behöver inte längre gömma maten i messmör eller skinkost. Idag behöver man inte ens ropa på katten när det är dags för nästa dos. Den kommer springande självmant när du närmar dig medicinskåpet. Ja, så är det här hemma i alla fall. Kanske har du en annan erfarenhet?

Försökte spela in hur det går till när vi ger katterna medicin här hemma. Tyvärr glömde jag att lägga mobilen ned… Huvudrollsinnehavaren är Esther som får Loxicom (typ Metacam) och Gilbert har statistrollen som avundsjuk kisse.

Om någon undrar varför Esther får Loxicom så är det på grund av urinvägsproblem. Antar att det orsakas av stress…

Bigcat Loser

Vi har påbörjat ett litet projekt här hemma: ”Bigcat Loser”. Det är inte lätt att banta EN katt när man har flera katter i familjen. Vi har funderat länge på hur vi ska gå tillväga då Arvid MÅSTE gå ned i vikt. I början av oktober vägde han 7,4 kg. Oroväckande! Sen gör det ju ingenting om Thelma och Gilbert tappar lite hull också. Esther har däremot inget att ta av. Bantningsmat känns som en sista utväg…

Sedan i våras får Esther ett eget foder som hjälper henne att slappna av. Hon har haft väldiga problem med stress men hennes specialmat har gjort att hon kräks mindre, slipper stressrelaterade hudproblem och är allmänt trevligare mot de andra katterna. För att Esther ska få ha sin mat i fred har hon fått äta instängd i ett köksskåp. Det låter kanske lite groteskt men hon har aldrig klagat. Detta gav oss en idé om att ge alla katterna var sitt köksskåp.

Sagt och gjort! Nu har katterna fått var sina köksskåp så vi kan styra exakt hur mycket och vilket foder de får i sig varje dag. Eftersom jag är hemma för det mesta så får de äta när de vill och inledningsvis även hur mycket de vill. Och vi startade med fodermängd enligt tillverkaren. Hittills har ingen på långa vägar ätit upp hela sin dagsranson.

De fyra deltagarna i projektet  är:

ARVID

Startvikt: 7,2 kg
Målvikt: 6,0 kg
Fodermängd: 70 g

THELMA

Startvikt: 4,9 kg
Målvikt: 4,1 kg
Fodermängd: 60 g

GILBERT

Startvikt: 4,3 kg
Målvikt: 3,8 kg
Fodermängd: 60 g

ESTHER

Startvikt: 2,5 kg
Målvikt: 2,5 kg
Fodermängd: Obegränsat i småportioner

 

Roande solkatt

Visst! Ibland är kombinationen fyra katter + ett liten barn ganska jobbig. Särskilt eftersom våra fyra katter inte alltid är sams och de båda honorna lägger små protesthögar på väl utvalda ställen emellanåt av olika anledningar…

Men barn och katter har så mycket glädje av varandra! Och mer utbyte lär de bli ju äldre Ludde blir! Även om Gilbert och Thelma är de som gosar mest med Ludde så är nog Arvid den som ser mest potential i Ludde. Det kommer nog bli en hel del spring på de två framöver. De leker redan nu en hel del tillsammans men än så länge är det ju inte så lätt med kommunikationen dem emellan :)

Måste bjuda på ett litet videoklipp som vi spelade in i slutet av maj när Ludde var 8,5 månad. Huskatterna Arvid och Thelma jagar en solkatt från en kökskniv. Ludde tycker det är såååå roligt när katterna busar.

Toalettlek

Jag lämnar av allt för god erfarenhet aldrig toalocket öppet. Men idag skulle jag ”bara” innan jag satte mig… Jättesmart när man har en katt som heter Arvid och ÄLSKAR vatten… Han hann leka ett tag innan jag kom på vad det var för ljud som hördes från toaletten :( Blev en hel del att skura där inne. Dessutom sprang han en runda på övervåningen innan jag fick tag på honom. Men nu är katten badad och golv samt toalett rent. Mer än vad som fick plats i mitt späckade schema…

Vår håriga lilla bäbis

Huskatten Arvid leker inte bara med Luddes leksaker. Han har köpt hela Ludde-konceptet: maten, sängen, stolen, babyskyddet, badet… Det är väl i princip bara barnkläderna han inte använder.

Arvid sätter sig till och med i barnstolen. Här för att käka upp resterna av Elmers smörgåsrån. Jättegott! Fast haklappen fick han hjälp med :)

Esther på promenad

Idag har en mycket nöjd liten tjej fått vara med mig ute i trädgården och skita ned sig hur mycket som helst! Hon var tokkär i mig… tills vi kom in och jag slängde in henne i duschen. Själva duschandet i sig var väl inte så tokigt. Även om det är lite blött så är det ju ändå varmt och skönt och man fick massa uppmärksamhet. Men efter duschen… Då tog kärleken slut!