Projekt: ”utrota parksliden” inledd

I vår trädgård växer mestadels ogräs. Egentligen är begreppet ”ogräs” väldigt subjektivt. Ett ogräs är en växt som växer där man inte vill ha den. Med andra ord kan ett ogräs för mig vara en vacker och önskvärd växt för dig.

I ena änden av vår pool växer varje vår upp en stort bestånd av parkslide. När vi köpte huset fick vi höra att det var bambu som växte där. Men när vi läste på om bambu insåg vi direkt att det här var den växt som lite galet kallas ”fattigmans bambu”. Många kan nog hålla med om att parkslide är ett ogräs även om det är ett vackert sådant. Egentligen hade vi gärna låtit den stå kvar där den stod. Den fyllde sin funktion som insynskydd med råge. Men vi har planer på att plantera andra växter på fler sidor om poolen. Dels för insynen och dels för att dölja poolen. Den är ju inte direkt vacker… Men eftersom parksliden är mycket invasiv (!!!) så valde vi att först försöka utrota denna för att slippa hålla den i schack i framtiden.

Bilden ovan är tagen 1 juni 2010. Redan så tidigt på sommaren har parksliden nått två meter i höjd. Om ni tittar närmare i bilden så ser ni att den spridit sig ända fram till vårginsten (som för övrigt är bortgrävd). Eftersom vi har haft gräsmatta runt parksliden har dess spridningsförmåga inte varit något större problem men mer än att man fått riva bort de plantor som hela tiden envisats att titta upp ur buskarna ni ser i bilden.

Den här bilden är tagen en månad senare och från andra hållet. Nu har parksliden nått sin fulla höjd på tre meter. Något senare under sommaren blommar den med gräddvita vippor ungefär likt en astilbe.

Här är en planta som precis tittat upp ur jorden. Tidigare i våras grävde vi bort så mycket vi kunde av parkslidens rotsystem. Med en minigrävare klarade vi att gräva ca en halv meter djupt. Men eftersom rötterna gick mycket djupare lade vi en dubbel markduk över hålet och fyllde igen med jord som vi tog från en liten kulle några meter bort (återkommer om jordgubbskullen). Som väntat har det tittat fram en hel del plantor runt om markduken och dessa har vi tänkt att försöka ha ihjäl med hjälpmedel som jag helst inte nämner vid namn och som i övrigt är strängd förbjudna i vår trädgård.

Nu återstår att vänta ett par år för att se om vi lyckas utrota parksliden. Har ni någon erfarenhet av parkslide så tar jag tacksamt emot tips!!!
Vill ni läsa mer om parkslide så läs i denna tråden i Allt om trädgårds forum eller så kan ni ju googla själva. Det finns en hel del deprimerande läsning…

Kommentar den 15 juni, 2012 kl. 21:04
Vi köpte hem en dunk med hjälpmedel som jag helst inte nämner vid namn men samvetet var inte riktigt med på noterna så vi har beslutat att försöka trötta ut parksliden genom klippning och skippa dunken. I stället för att sikta på att anlägga häck och rabatter om tre år så ska vi bygga odlingslådor och plantera växter i som skyddar lite mot insyn. Sen kan vi bara hålla tummarna för att sliden är väck innan vi dör…

6 reaktion på “Projekt: ”utrota parksliden” inledd

 1. Hej
  Vi har samma problem vid vår sommarstuga. Vi försöker dock att ta de positiva sidorna. Insynsskyddet blir utmärkt. Dessutom är det en medicinalväxt som ska vara extremt nyttig. Vi får se om vi kan äta oss ur den djungel vi har. Då det gäller utrotning måste jag göra dig besviken. Det enda absolut säkra sättet är att gräva fem meter djupt och fem meter runt plantan och därefter bränna den jord som grävts upp. Allt enligt den research som vi gjort.

  • Hihii! Ja, vi kanske skulle ta och försöka äta bort sliden vi också! Om den går att frysa så har man ju så det räcker året om!
   Vi ska ge sliden ett par år och är den kvar så får vi planera om vår trädgård lite. Just nu är det precis i centrum och alldeles intill poolen. Vi är rädda att rötterna förstör väggarna som är av trä… :(

 2. Firar just 5 år i vårt lilla kedjehus med en liten trädgård i den stora staden. Även vi har för sent insett att den charmiga bambun i själva verket är en örtväxt från helvetet. Den utökning av altan vi planerade i år har just nu status riven altan och 10 ton bortforslad jordmassa – och då har vi bara kommit halvvägs. Inser nu att det nog ej blir någon altan på några år… Tur att man fortfarande kan skratta…..

  • Oj!! Parkslide i en liten trädgård är nog det absolut värsta scenariot… Lider verkligen med er och hoppas ni får bort den inom rimlig tid. Och att den inte har spritt sig till grannarna för då lär den väl hitta hem ganska kvickt igen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>