Rhododendron catawbiense ”Grandiflorum”

Vi har en grupp om fyra individer av vårt lands vanligaste parkrhododendron i trädgården (ja, det står ett par till stackare en bit bort men de är så små så de räknas inte…). Ett rätt surt gäng på många sätt… Kala grenar som tappar de matta och grådaskiga hängande bladen. Dessutom fick vi bara njuta av tre blommor den här sommaren. Vad jag kan dra mig till minnes så kom det några fler blommor de andra två försomrarna vi bott här.

Efter lite letande på nätet så har jag kommit fram till att det skulle kunna vara svampen Phyllosticta som är orsaken. Svampen kan tydligen angripa när rhododendronplantan lider av näringsbrist. Detta låter ju mycket rimligt då ingen förmodligen har gödslat buskarna de senaste åren och dessutom har vi ju lerjord här vilket i sig kan orsaka näringsbrist då jorden kanske blir alldeles för tät. Undra om de slarvat med grävandet när de planterade plantorna? Hittade en lösning att man kunde gräva upp plantorna och göra om allt från början… Nej tack! De är rätt stora vid det här laget och det enklaste vore nog i så fall att börja helt från början med nya rhododendron.

Även om rhododendrona drog in på blommandet i år så har de i alla fall skjutit nya skott. Många fler än tidigare år! Något positivt i alla fall! På bilden ovan syns de där mörka fläckarna som enligt vissa sidor på nätet skulle kunna vara svamp. Det finns betydligt fler fläckar på andra ställen…

Bild ovan tagen 2010-06-01 att jämföra med bilden nedan som är tagen i år, 2012-06-13. För två år sedan bildades massa blomknoppar (som delvis aldrig slog ut om jag minns rätt) men det kom inga nya skott. I år var det tvärt om. Varför?

Bilden ovan är väldigt oskarp på grund av en sprattlande son på magen :)

Tills vidare kör jag på som jag gjort ett par säsonger: gödsling vår och efter blomning samt täcka med eklöv under buskarna.Ska komma ihåg att knipsa av de där stackars blommorna också…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>