a b e s s i n i e r

En viltfärgad abessiniers päls

utseende: En abessiniers främsta kännetecken är den speciella pälsen. Den är kort och tät och varje hårstrå har två eller flera olika färgband. Detta kallas ticking. Abessiniern har en syskonras som kallas somali. Dessa har en semilånghårig päls som är mjuk och silkig.
färg: Abessinier finns i fyra olika grundfärger; vilt, sorrel, fawn och blå. Grundfärgerna kan var för sig även förekomma i silvervarianter. Totalt finns alltså åtta godkända färger i Sverige, men på andra ställen i världen finns upp till 28 godkända färger.
En abessinier har relativt stora öron och stora mandelformade ögon. Ögonfärgen kan vara antingen bärnsten, grön eller gul.

En vilt- och en fawnfärgad abessinier.

kroppsbyggnad: Abessiniern är en medelstor, slank och smidig katt. Den är muskulös och har inga problem med att ta sig till höga höjder. Vikten är vanligtvis mellan 2,5-4,5 kg.
temperament: En abessinier är en livlig och nyfiken katt och vill alltid vara med där det händer något. Även om den är mycket sällskaplig så har den inga problem med att aktivera sig själv. Att gå ut brukar vara väldigt populärt och de flesta abessinier lär sig snabbt att gå i sele.
matvanor: De flesta abessinier är väldigt glada i mat och den bästa maten är givetvis människans. Blir den inte bjuden gör den ofta sitt bästa för att komma åt en smakbit på egen tass. Man måste vara väldigt uppmärksam med vad abessiniern roffar åt sig från matbordet. Mycket av det som är nyttigt för oss människor kan vara rent av livsfarligt för katter. Exempelvis brukar de flesta abysar älska vindruvor men en enda vindruva eller russin per ½kg katt räcker för att orsaka förgiftning. Avocado och sharon är ytterligare exempel på sådant som katter absolut inte bör äta!

Läs gärna mer om abessinier hos Aby & Somaliringen