h u s k a t t

Till huskatterna räknas ALLA katter som saknar stamtavla. Till exempel är en katt vars ena förälder är en Norsk skogkatt inget annat en en huskatt. Inte ens en katt vars BÅDA föräldrar är registrerade Heliga birmor räknas som något annat än en huskatt om den saknar stamtavla. Men en huskatt är inte mindre värd bara för att den saknar stamtavla och den förtjänar lika mycket kärlek och omvårdnad som alla andra kattraser.
utställning: Även en huskatt kan vara med och tävla på en kattutställning. För att få anmäla en huskatt till en utställning måste man som ägare vara medlem i en kattklubb, katten måste ha ett huskattsbevis, ID-nummer och vaccinationintyg. Katten måste dessutom vara minst 6 månader och om den är tio månader måste den dessutom vara kastrerad.
Det finns en huskattstandard och det viktigaste är kattens kondition, päls, kroppsbyggnad och temperament. En huskatt ska ha en excellent kondition och pälsen ska vara ren utan tovor. Den ska ha en välbalanserad kroppsbyggnad och varken vara för tjock eller smal. Sist men inte minst ska den ha en fint temperament, vara lätthanterlig och visa att den tycker om att ställas ut. En huskatt som är skygg, morrar eller fräser får inga bra betyg av domaren…
avel: Som medlem i en kattklubb får man inte avla på en huskatt. Det finns många skäl till att låta kasterera sin huskatt (både han-och honkatten). Jag ska försöka återkomma med mina funderingar i ämnet någon gång.